Udvælgelsen

Der er frist for tilmelding til Årets Kok 2019 i oktober, og denne indeholder opskrift, fremgangsmåde og råvareliste til en hovedret og en dessert, tilberedt af årstidens friske, danske råvarer.

Både forretten og desserten skulle i 2018-konkurrencen være vegetariske. I forretten skulle der være fokus på beder og i desserten på blommer.

Materialet skal være så udførligt, at dommerpanelet kan tilberede retterne og indsendt sammen med et anonymt foto af hver af retterne, dvs. at navn, firmanavn etc. ikke måtte fremgå af billederne. 

På baggrund af de indsendte menuforslag blev der sidste år udvalgt 15 deltagere til semifinalen, som fandt sted søndag den 12. november 2017 i Odense.

Semifinalen

Her skulle der inden for 4 timer tilberedes to retter ud fra en udleveret råvarekasse – og fremstillet til 5 couverter.

Ved semifinalen arbejdede deltagerne alene. Deltagerne måtte udelukkende medbringe personligt værktøj og udstyr (sukker- og kombitermometer, chiffonflaske, silikonemåtter, mandolinjern, microplane rivejern, paletter, pincetter, knive samt egne gryder, pander, forme, håndmikser, stavblender og blender). Der måtte således ikke medbringes nogen form for råvarer, pynt, service og ting lavet på forhånd. Der bliver foretaget kontrol, og konsekvensen af at bryde ovenstående retningslinjer er bortvisning.

Blandt deltagerne i semifinalen bliver de 10 bedste udtaget som finalister til Årets Kok 2018. De 3 bedst placerede ved semifinalen får lov til at vælge startnummer til finalen.

VIDEO
Årets kok 2018 - Se finalen!

Foruden en kendt dessertopgave, skulle finalisterne kreere en forret med stenbider og jomfruhummer samt en hovedret med lammesaddel, nyrer og brisler ud fra en hemmelig råvarekasse, som de fik udleveret på dagen. Denne udfordring løste Jesper Dams Hansen fra Restaurant Babette i Vordingborg bedst af alle, og han kan derfor kalde sig Årets Kok 2018.

Årets Kok er 34 år og blev udlært i 2015.

Konkurrencen løb over seks timer, og Jesper Dams Hansens præstation var nok til at imponere en række af landets dygtigste kokke i dommerpanelet med blandt andre den tidligere verdensmester for kokke, Rasmus Kofoed, fra den trestjernede Michelin-restaurant Geranium.