Afvikling af Årets Kok og Årets Tjener finder altid sted samtidig. Dette betyder, at hver kokkefinalist – ved lodtrækning – kobles sammen med en af de 5 finalister, der deltager i konkurrencen om at blive Årets Tjener (hver tjener tilknyttes to køkkener). Der er dog tale om to selvstændige og gensidigt uafhængige konkurrencer, hvor den enkelte deltagers præstation alene har betydning for egen placering.

Under konkurrencen har finalister i Årets Kok ikke adgang til restaurantområdet.

Ved finalen skal hver kokkedeltager indenfor 6 timer og 25 min. tilberede en 3 retters menu på basis af en råvarekasse, hvis indhold til dels er kendt af finalisterne på forhånd. Råvarekassen vil være kendt for så vidt angår 1 af retterne mens de 2 sidste retter tilberedes af en råvarekasse, som udleveres på konkurrencedagen.

Information om indholdet af råvarekassen blev fremsendt til finalisterne i december og senest i februar skal konkurrencesekretariatet have tilsendt den endelige opskrift og præcis varebestilling på retten.

Hver deltager skal fremstille 10 couverter – 6 til servering for indbudte gæster, 3 til dommerbedømmelse og 1 til udstilling/fotografering.

Menubeskrivelsen for de to ukendte retter skal afleveres til dommerpanelet inden udløb af den første time af konkurrencen.

Forretten skal afleveres efter 4 ½ time, hovedretten efter 5 timer og 25 min. og desserten efter 6 timer og 25 min.

Ved finalen må hver deltager have 1 assistent med (en kokkeelev, der endnu ikke har bestået svendeprøven).

Samtlige konkurrencekøkkener vil være udstyret med relevant værktøj og service. Det er dog tilladt deltagerne at medbringe udstyr, der på forhånd er godkendt.

VIDEO
Årets kok 2018 - Se finalen!

Foruden en kendt dessertopgave, skulle finalisterne kreere en forret med stenbider og jomfruhummer samt en hovedret med lammesaddel, nyrer og brisler ud fra en hemmelig råvarekasse, som de fik udleveret på dagen. Denne udfordring løste Jesper Dams Hansen fra Restaurant Babette i Vordingborg bedst af alle, og han kan derfor kalde sig Årets Kok 2018.

Årets Kok er 34 år og blev udlært i 2015.

Konkurrencen løb over seks timer, og Jesper Dams Hansens præstation var nok til at imponere en række af landets dygtigste kokke i dommerpanelet med blandt andre den tidligere verdensmester for kokke, Rasmus Kofoed, fra den trestjernede Michelin-restaurant Geranium.