Jagten på Danmarks næste store gastronomiske talenter er sat i gang. HORESTA og 3F Privat Service, Hotel og Restauration har nemlig offentliggjort udbudsmaterialet for Årets Kok og Årets Tjener 2026.

Krav for tilmelding er, at du er dansk statsborger og har svendebrev som enten kok eller tjener.

Semifinalerne afvikles søndag den 23. november 2025 på Kold College i Odense. Her skal de bedste kokke og tjenere vise deres faglige kunnen og kæmpe om en af de eftertragtede pladser i finale, hvor kun seks kokke og seks tjenere kommer igennem nåleøjet. 

I år finder finalerne i Årets Kok og Årets Tjener 2026 sted søndag den 22. marts 2026 i MCH Messecenter Herning.

”Årets Kok & Året Tjener er blandt Danmarks største gastronomiske konkurrencer, og den bringer hvert år bringer Danmarks dygtigste talenter frem i lyset. Hele branchen følger med, og vi glæder os til at følge konkurrencen frem mod den store finale i Herning,” siger Pia Svane, chef for kompetencer, bæredygtighed og certificering i HORESTA.

Konkurrencen om Årets Kok 2026
Ved semifinalen får deltagerne tre timer til at tilberede en ret til syv kuverter ud fra en udleveret råvarekasse. De seks bedste går videre til finalen, hvor kokkene inden for 6,5 time skal skabe en fuld tre-retters menu til 14 kuverter – med forret, hovedret og dessert.

I bedømmelsen af retterne lægger dommerne særligt vægt på smag, præsentation, køkkenteknik, råvareudnyttelse og hygiejne. I finalen må hver kok have en kokkeelev som assistent.

Særpriserne tæller Samarbejdsprisen (til bedste kok-tjener-makkerpar), Årets Nytænker (for retter der skiller sig ud) og Årets Assistent.

Konkurrencen om Årets Tjener 2026
Tjenerne bliver ligeledes testet i en bred vifte af discipliner. Til semifinalen kan der indgå barista, borddækning, tranchering, flambering, vin- og spiritusidentifikation, mixologi og en skriftlig teoriprøve.

I finalen skal de endelige seks finalister vise deres kunnen i forbindelse med serveringen af kokkenes menuer og gennem opgaver som borddækning og vinvalg.

Bedømmelsen følger her ligeledes de internationale regler, og dommerne vurderer korrekt fagligt arbejde, beherskelse af tjenerfaget og personlig fremtoning. Her uddeles bl.a. Samarbejdsprisen og Osteprisen til den, der udmærker sig særligt i osteserveringen.

Vinderne af Årets Kok og Årets Tjener præmieres med trofæ, diplom og kontantpræmier på op til 40.000 kr.

Årets Kok og Årets Tjener 2026 er arrangeret af HORESTA og 3F Privat Service, Hotel og Restauration.

Læs mere og tilmeld dig her

Tilmeldingsfrist er 17. oktober.

På billedet i toppen af artiklen ses Kristine Slott Olsen fra Restaurant Calma, der blev Årets Tjener 2025.

Log ind