Et bredt politisk flertal har netop indgået en aftale om at styrke erhvervsuddannelserne, og det vækker begejstring hos HORESTA.
Aftalen imødekommer flere af branchens centrale ønsker – herunder muligheden for, at flere kan tage en erhvervsuddannelse på kortere tid, uden at være fyldt 25 år. Det er en mærkesag, HORESTA har kæmpet for i årevis.
”I hotel- og restauranterhvervet har vi så mange utrolig dygtige ufaglærte, som er motiverede til at tage en erhvervsfaglig uddannelse. At de nu kan gøre det på kortere tid rummer et stort potentiale for, at vi kan få flere ind på branchens uddannelser”, siger Pia Svane, chef for uddannelse og konkurrencer i HORESTA.
Hun kalder aftalen et vigtigt skridt i arbejdet med at sikre branchen den nødvendige faglærte arbejdskraft – både nu og i fremtiden.
Regeringen og aftalepartierne afsætter med aftalen en halv milliard kroner årligt fra 2030 til at øge kvaliteten på erhvervsuddannelserne. Dermed er der samlet set prioriteret omkring en milliard kroner til erhvervsuddannelserne fra 2030 og frem.
Mangel på faglærte bider allerede
Ifølge nye tal fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering (STAR) er der allerede i dag stor mangel på faglærte kokke og tjenere. Og med et erhverv i vækst, forventes manglen kun at stige, hvis ikke flere unge vælger en erhvervsuddannelse inden for hotel- og restaurantområdet.
”Hvis vi ikke får flere fra hver ungdomsårgang til at tage en erhvervsuddannelse, risikerer vi, at mangel på kvalificeret arbejdskraft bliver en bremseklods for branchens udvikling. Derfor glæder det os, at Christiansborg nu sender et stærkt signal om, at erhvervsuddannelserne er en topprioritet”, siger Pia Svane.
Stabilitet og fremdrift
HORESTA fremhæver også, at det brede politiske forlig skaber stabilitet om uddannelsesområdet.
”Aftalen indeholder flere positive elementer, men det vigtigste er måske det brede politiske ejerskab. Det skaber ro om reformerne og giver skoler og virksomheder bedre forudsætninger for at planlægge langsigtet”, siger Pia Svane.
HORESTA vil følge implementeringen tæt og fortsat arbejde for, at endnu flere unge ser potentialet i en karriere som faglært i hotel- og restaurantbranchen.
Nøglepunkter fra aftalen om erhvervsuddannelser:
- Muligheden for at tage en kortere erhvervsuddannelse åbnes nu også for personer under 25 år med 2 års relevant erhvervserfaring
- Mulighed for at fravige adgangskravene til erhvervsuddannelser for unge med 1 års relevant erhvervserfaring som ikke kommer direkte fra folkeskolen
- Flere initiativer til at styrke kvalitet og attraktivitet på erhvervsuddannelserne via taxameterløft til alle uddannelser
- Styrkelse af undervisernes kompetencer
- Styrket muligheder for udlandsophold for elever og lærlinge
- Bedre adgang til skolehjem
- Revurdering af udbudslandskabet for udvalgte uddannelser
SENESTE NYHEDSBREV
BRANCHENYHEDER
PRESSEKLIP
-
Nyborg Strand fordobler overskud og investerer massivt
08-05-2025
-
Brøndums Hotel i Skagen bliver premiumhotel
08-05-2025
-
Joe & The Juice er tilbage i plus
08-05-2025
-
Hotel Koldingfjord hædret som landets bedste venue for femte gang
08-05-2025
-
Greenpeace ændrer kampagne efter pres fra VisitDenmark
08-05-2025
-
Comwell sætter ny rekord og styrker resultatet i 2024
08-05-2025
-
Brancheprofil skal løfte Charlottehaven til næste niveau
08-05-2025
-
Portræt af en pioner: Peter Brinks forvandler hoteller og menneskeliv
08-05-2025